Priprema:
Stavite veliku, plitku tavu na srednje nisku vatru s 2 žlice ulja. Mrkvu narezati, luk oguliti i sve to sitno nasjeckati i usput dodavati u tavu. Dodajte smrznuti češnjak i kuhajte 10 minuta, ili dok lagano ne porumeni i ne omekša, redovito miješajući.
Sačuvajte šaku gljiva i ostavite za kasnije. Pojačajte vatru, dodajte narezane gljive u tavu i kuhajte 10 do 12 minuta uz redovito miješanje dok tekućina ne ispari. Umiješajte leću (sokove i sve ostalo), rajčice i 1 čašu vode, zgnječite sve gnječilicom za krumpir. Začinite do savršenstva, poklopite i ostavite da kuha 50 minuta na laganoj vatri, redovito miješajući i po potrebi dolijevajući vode.
Preostalo je 10 minuta, zagrijte pećnicu na 200°C. Zakuhajte veliku posudu sa slanom vodom i kuhajte fusille nekoliko minuta kraće od uputa na pakiranju, a zatim ih ocijedite i ostavite šalicu škrobne vode od kuhanja. Promiješajte tjesteninu s umakom, pospite sa žlicom-dvije vode od kuhanja – želite da bude dosta rahlo kako bi se tjestenina nastavila kuhati i u umaku u pećnici.
Stavite sve u posudu za pečenje 25cm x 30cm i sitno naribajte preko Cheddar. Sačuvane gljive potapkajte kuhinjskim papirom ili čistom kuhinjskom krpom i stavite na vrh. Ubrati listiće ružmarina (ako ih koristite), preliti s ½ žlice ulja i staviti na vrh. Pecite 15 minuta, ili dok ne zabubri i postane hrskavo na vrhu. Divno se poslužuje uz salatu od rukole.