Pravi vrganj (lat. boletus edulis) je vrsta jestiva gljive iz porodice vrganjevki (Boletaceae). Klobuk je svijetao ili tamnosmeđ, u početku polukruglast, kasnije postane otvoren, vlažan, ljepljiv, širok 5-25 cm. Cjevčice su bijele, kasnije žućkaste ili zelenkaste, na pritisak ne mijenjaju boju. Stručak je pun, odebljan, pogotvo u donjem dijelu, visok 5-12 cm, debeo 2-6cm. Meso je bijelo, u mladosti je tvrdo, kasnije postane spužvasto, ugodnog je mirisa i okusa. Spore su vretenaste, glatke, otrusina je smeđa.
Ove rezane vrgnje kockice su pogodne za uporabu u umacima, juhama, rižotu i drugim jelima od mesa i povrća.
Čuvati na smrznutom.
Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda |
Energija (kJ/kcal) |
25 kcal |
Masti (g) |
0.70 g |
od kojih zasićene masne kiseline (g) |
0.00 g |
Ugljikohidrati (g) |
1.60 g |
od kojih šećeri (g) |
0.00 g |
Bjelančevine (g) |
3.20 g |
Sol (g) |
0.00 g |